á Zemřel Prof. Miroslav Vojtěchovský, QEP | Aktuálně | APF - Asociace profesionálních fotografů

Aktuálně

Marian Beneš, MQEP

06. 08. 2024

Miroslav Vojtěchovský: 29. července 1947 – 4. srpna 2024

Odešel výjimečný člověk, skvělý fotograf i pedagog Prof. Miroslav Vojtěchovský, QEP, čestný člen APF a Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos.

Profesor Miroslav Vojtěchovský, QEP, byl nejen velikánem české fotografie, ale také významným pedagogem, teoretikem, kurátorem – a v neposlední řadě noblesním člověkem. Právě propojení všech těchto okruhů z něj tvořilo vpravdě renesanční bytost. Jedinečným způsobem uměl vždy inspirovat, motivovat, kultivovaně poučit. Legendární byla jeho práce se světlem. Celoživotním „tématem“ se mu stalo zejména fotografování skla pro přední sklářské společnosti.

Byl také znám svým laskavým smyslem pro humor. Jak napsal: „„Rozstřepit“ je výraz ze sklářského žargonu a znamená především popravu čerstvě vzniklého skleněného předmětu přímo na huti, … Rozstřepit, zničit, rozmetat na tisíc kusů — to napadá fotografa, když se nepoddajný skleněný předmět brání fotografickému zobrazení, …“

Dovolte nám ještě jeden výňatek a to z jeho úvodního slova k obrazovému Almanachu vydaného v r. 2016 Asociací profesionálních fotografů:„Není pochyb o tom, že zánikem věčného mýtu “pravdivosti” fotografie se dostáváme do epochy, kterou před mnoha lety prošla reprezentace textem. Musíme jednak vědět, ověřit si, poznat, zda můžeme autorovi věřit a za druhé musíme se nevyhnutelně naučit fotografii číst, nejenom ji skenovat očima, ale také dešifrovat v procesu pozorného vnímání. Potřebujeme toho o fotografii mnohem více vědět, ať už pro věc jejího kódování, či dekódování.“

Děkujeme, pane profesore!