Osobnost české fotografie 2016

Tiskové komuniké k události
"Osobnost české fotografie 2016"

Asociace profesionálních fotografů ČR udělila již počtrnácté ceny „Osobnost české fotografie“.

Ceny jsou udělovány ve dvou hlavních kategoriích a jsou vyjádřením ocenění autorů za jejich přínos oboru fotografie.

Porota v čele s předsedou MgA. Rudolfem Jungem pak rozhodla o udělení jednotlivých hlavních cen takto:

Osobnost české fotografie za rok 2016

Cenu získal Jaroslav Kučera

Autor publikoval v roce 2016 řadu vynikajících dokumentárních cyklů, které často syrově, ale přitom s velkou vizuální působivostí, ukazovaly různé aspekty života v totalitní společnosti i při mnohdy nelehkém návratu ke svobodě. Na svém kontě má v roce 2016 řadu knih i autorských výstav, včetně velké retrospektivy na Pražském hradě.

Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos

Cenu získal ing. Jiří Havel

Hlavní doménou autora jsou obrazové publikace, jichž doposud vydal celkem dvacet tři. Po celý život je neúnavným propagátorem československé a české krajinářské fotografie, je zastoupen v řadě světových fotografických sbírek.

V letošním ročníku byl rozšířen počet cen udělovaných při příležitosti vyhlášení cen Osobnost české fotografie.

Nově byly uděleny ceny:

- Kalendář roku

- Fotografická kniha roku

- Nejúspěšnější student soutěží FETA-FEP

- Nejúspěšnější fotograf soutěží FEP

Porota  rozhodla o udělení těchto jednotlivých cen takto:

Fotografický kalendář pro rok 2017

Cenu Kalendář roku získal Jan Pohribný za kalendář pro firmu Panflex

Fotografická kniha roku 2016

Cenu získal Jiří Bartoš za retrospektivní knihu Jiří Bartoš - Fotografie

Cena "Nejúspěšnější student v soutěži FETA-FEP"

Soutěž studentů fotografických škol v rámci Evropské federace fotografů FEP probíhá již několik let. V minulých letech patřili mezi nejúspěšnější účastníky z řad českých studentů fotografických škol Anna Rasmussen, která zvítězila v roce 2013, Marek Štim, vítěz ročníku 2014, Lenka Bukačová, finalistka ročníku 2015. Pod vlivem toho, že čeští studenti se dlouhodobě a pravidelně umisťují na předním místech v této soutěži, rozhodla se Asociace profesionálních fotografů, počínaje letošním ročníkem cen Osobnost české fotografie, udělovat pravidelně cenu pro nejúspěšnějšího českého studenta fotografických škol v soutěži FETA-FEP.

Cenu za rok 2016 získává: Martin Vočadlo

Cena "Nejúspěšnější autor soutěží FEP"

Tato cena je udělována v tomto ročníku také poprvé a je oceněním autora, který byl v uplynulém roce naším nejúspěšnějším účastníkem v soutěžích pořádaných Evropskou federací fotografů FEP, a to např. v soutěži Fotograf FEP roku, WPC (World Photographic Cup) a několika dalších dílčích soutěžích. Nejúspěšnějším autorem roku 2016 se stal držitel bronzové medaile v soutěži WPC (World Photographic Cup) Oldřich Bubák.

Praha 27. dubna 2017

Za APF ČR