Osobnost české fotografie za dlouhodobý přínos za rok 2007 - Miroslav Vojtěchovský

Asociace profesionálních fotografů české republiky je sdružená v Evropské federaci profesionálních fotografů (FEP). Založena byla 22. ledna 1990. Vedle organizování fotografických výstav se snaží napomáhat realizaci zájmů svých členů a šířt dobré jméno české fotografie. K zlepšení společenské prestiže fotografů každoročně vyhlašuje Osobnost české fotografie. Titul je udělován popáté. Osobností české fotografie 2003 se stal fotograf Josef Koudelka, Osobností české fotografie 2004 je kurátor Jaroslav Anděl a Osobností české fotografie 2005 se stala kurátorská dvojice Vladimír Birgus a Jan Mlčoch. V roce 2006 je cena poprvé rozdělena do dvou kategorií, které lépe pokrývají jednotlivé specifické oblasti fotografie – na cenu Osobnost české fotografie 2006 kterou získal fotograf Jiří Stach a na cenu Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos fotografii, jejímž držitelem se stala historička fotografie Anna Fárová.

Cena Osobnost české fotografie je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který v průběhu kalendářního roku, tedy od 1.1. do 31.12., zásadním způsobem přspěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí a Cena Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos fotografii je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který dlouhodobě, zásadním způsobem přspěl ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí.

Se jmenováním nejsou spojeny hmotné požitky. Smyslem vyhlášení laureáta z řad fotografů, kurátorů, pedagogů, teoretiků, galeristů či vydavatelů je upozornit na mimořádný výkon za uplynulé období a podnítit další zájem o dění v oblasti fotografie.

Za loňský rok nominovali celkem 28 kandidátů zástupci veřejnosti, škol, muzeí, spolků a podniků spjatých s fotografií.

členové Správní rady AFčR doporučují ze všech obdržených nominací 10 finalistů v obou kategoriích jedenáctičlenné porotě, sestavené z členů AFčR. Každoročně jsou nejméně čtyř porotci zaměněni.

I letos rozhodovali s vědomím, že jmenovaní mají za sebou realizaci celé řady konkrétních projektů.

členové Odborné poroty 2007: Ivana Matějková QEP - volná fotografka, Roman Sejkot, volný fotograf, František Chrástek, fotograf, ředitel reklamního studia, Vojtěch Písařík - volný fotograf, Jaroslav Prokop, QEP, fotograf, pedagog a spoluzakladatel Muzea fotografie, Lubomír Kotek, volny fotograf, Marian Beneš, pedagog, fotograf, Bořvoj Hořínek, volný fotograf, výtvarník, Rudolf Jung, fotograf, Josef Ptáček, fotograf, FAMU, Ladislav Kamarád, MQEP, volný fotograf

Nositel titulu Osobnost české fotografie 2007 – za dlouhodobý přínos fotografii Miroslav Vojtěchovský byl navržen Národním muzeum fotografie, Stanislavem Pokorným, Václavem Šedou a Karlem Benešem. Podle Stanislava Pokorného byl oceněn za dlouholetou intenzivní a nesmírně kvalitní činnost fotografickou, pedagogickou a publikační. Jeho působením ať dříve na FAMU, na American University Washington, DC v USA či v současné době na několika na fotografii a reklamu zaměřených školách v čR a jeho nově vzniklém atelieru v ústí nad Labem, prošla bezpočetná řada studentů, kteří se Úspěšně prosadili v oboru fotografie. Jeho činnost publikační je dlouhodobá a svým obsahem na nejvyšší Úrovni a průběžně utváří ucelený názor na fotografii jako sdělovací médium.

Za Asociaci profesionálních fotografů čR:
Ivana Matějková, předsedkyně odborné poroty 2007
Stanislav Pokorný, fotograf, předseda správní rady AFčR