Osobnost české fotografie za rok 2007 - Jindřch Štreit

Asociace profesionálních fotografů české republiky je sdružená v Evropské federaci profesionálních fotografů (FEP). Založena byla 22. ledna 1990. Vedle organizování fotografických výstav se snaží napomáhat realizaci zájmů svých členů a šířt dobré jméno české fotografie. K zlepšení společenské prestiže fotografů každoročně vyhlašuje Osobnost české fotografie. Titul je udělován popáté. Osobností české fotografie 2003 se stal fotograf Josef Koudelka, Osobností české fotografie 2004 je kurátor Jaroslav Anděl a Osobností české fotografie 2005 se stala kurátorská dvojice Vladimír Birgus a Jan Mlčoch. V roce 2006 je cena poprvé rozdělena do dvou kategorií, které lépe pokrývají jednotlivé specifické oblasti fotografie – na cenu Osobnost české fotografie 2006 kterou získal fotograf Jiří Stach a na cenu Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos fotografii, jejímž držitelem se stala historička fotografie Anna Fárová.

Cena Osobnost české fotografie je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který v průběhu kalendářního roku, tedy od 1.1. do 31.12., zásadním způsobem přspěje ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí a Cena Osobnost české fotografie - za dlouhodobý přínos fotografii je určena fotografovi, fotografickému pedagogovi, kurátorovi, teoretikovi fotografie, galeristovi či vydavateli, který dlouhodobě, zásadním způsobem přspěl ke kvalitě, rozvoji nebo propagaci české tvůrčí fotografie u nás či v zahraničí.

Se jmenováním nejsou spojeny hmotné požitky. Smyslem vyhlášení laureáta z řad fotografů, kurátorů, pedagogů, teoretiků, galeristů či vydavatelů je upozornit na mimořádný výkon za uplynulé období a podnítit další zájem o dění v oblasti fotografie.

Za loňský rok nominovali celkem 28 kandidátů zástupci veřejnosti, škol, muzeí, spolků a podniků spjatých s fotografií.

členové Správní rady AFčR doporučují ze všech obdržených nominací 10 finalistů v obou kategoriích jedenáctičlenné porotě, sestavené z členů AFčR. Každoročně jsou nejméně čtyř porotci zaměněni.

I letos rozhodovali s vědomím, že jmenovaní mají za sebou realizaci celé řady konkrétních projektů.

členové Odborné poroty 2007: Ivana Matějková QEP - volná fotografka, Roman Sejkot, volný fotograf, František Chrástek, fotograf, ředitel reklamního studia, Vojtěch Písařík - volný fotograf, Jaroslav Prokop, QEP, fotograf, pedagog a spoluzakladatel Muzea fotografie, Lubomír Kotek, volny fotograf, Marian Beneš, pedagog, fotograf, Bořvoj Hořínek, volný fotograf, výtvarník, Rudolf Jung, fotograf, Josef Ptáček, fotograf, FAMU, Ladislav Kamarád, MQEP, volný fotograf

Nositel titulu Osobnost české fotografie 2007 Jindřch Štreit – byl nominován za velkou retrospektivní výstavu Jindřch Štreit - Fotografie 1965-2005 v Galerii hlavního města Prahy (v Domě U Kamenného zvonu), kurátorsky přpravenou Tomášem Pospěchem. Na cenu ho nominovali Aleš Kuneš, Pavel Mára, Vladimír Birgus, Bořvoj Hořínek, Václav Podestát a Antonín Dufek. Podle navrhovatele Vladimíra Birguse měl Jindřch Štreit více než 700 autorských výstav a vydal přes 25 knih dokumentárních fotografií. Ĺ˝ádná z nich dosud neukázala mimořádnou kvalitu a rozsah jeho díla tak komplexně a působivě jako zmíněná retrospektiva. Jindřch Štreit nepochybně patří k nejvýznamnějším osobnostem současné české fotografie nejenom jako autor mimořádně rozsáhlého a významného díla z oblasti humanistického dokumentu, ale i jako vedoucí řady fotografických projektů a tvůrčích dílen, uskutečněných u nás i v zahraničí, neÚnavný organizátor výstav a dlouholetý pedagog Institutu tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě, který svým lidským a tvůrčím příkladem inspiroval mnoho mladých fotografů.

Za Asociaci profesionálních fotografů čR:
Ivana Matějková, předsedkyně odborné poroty 2007
Stanislav Pokorný, fotograf, předseda správní rady AFčR